Driftskostnader utgjør 75% av en eiendoms levetidskostnader. Hele 30% av den energi som brukes i et gjennomsnittlig kommersielt bygg går til spille. Internet of things (IoT) gjør det mulig å redusere energiforbruket, effektivisere eiendomsdriften, øke eiendommens driftsnetto og samtidig forbedre inneklimaet på eiendommen. (Kilde: US Energy Information Administration;  U.S. Department of Energy)

Eiere og forvaltere av eiendommer vil øke driftsnetto. For å gjøre det, trenger vi å redusere energikostnadene, begrense ikke-planlagt vedlikehold og redusere kostnadene ved skader. Samtidig vil vi ikke at det skal svekke inneklimaet, snarere forbedre det. 

Digitalisering av eiendommer gir mange muligheter. Vi installerer sensorer og samler måledata, med det formål å få et faktabasert tilnærming til eiendomsdrift. Vi kan for eksempel: 

  • styre belysning, varme og ventilasjon basert på tilstedeværelse, værprognose og luftkvalitet
  • oppdage vedlikeholdsbehov på et tidlig stadium, for eksempel filtre som må skiftes ut og som kan håndteres i planlagt vedlikehold
  • redusere skader gjennom tidlig indikasjon, for eksempel på lekkasje eller åpne dører
  • bruke historiske måledata for å oppdage trender og forandringer tidlig
  • passe på at ulike systemer i en eiendom samhandler, og at de ikke arbeider som isolerte “avløpsrør”, som i blant motarbeider hverandre
  • overvåke en hel eiendomsportefølje for å effektivisere driften 
  • få et bedre faktagrunnlag ved salg av eiendommen, noe som reduserer risikoen for en kjøper og dermed øker verdien. Kort sagt – det gir oss innsikt i hvordan eiendommen brukes, føles og fungerer.
  • The Edge – verdens smarteste og grønneste bygg

The Edge

Fotograf: Ronald Tilleman

Et ekstremt eksempel på dette er “The Edge” i Amsterdam (bildet ovenfor), som produserer 102 % av sitt energibehov via solcellepaneler. Eiendommen kan til og med lagre energi termisk for å utnytte den når solstrålingen er mindre. Ventilasjonen er bevegelsesaktivert, og eiendommen samler opp regnvann for å redusere behovet for vann. Leietaker, Deloitte, har et fleksibelt kontor. De ansatte får via en app instruksjoner til bil-, sykkelparkering og treningsrom, samt hvilket skrivebord de skal arbeide ved. De har også mulighet til å individuelt justere varmen, og få hjelp til å finne ut hvor kollegaene sitter. For å løse dette, overvåker 28 000 sensorer LED-lamper, temperatur, fuktighet, bevegelse, med mer. Data fra sensorer og systemer samles inn og gjør det mulig å måle, overvåke og kontrollere eiendommen – for å optimere driften og maksimere driftsnettoen.

Alle eiendommer ser ikke ut som “The Edge”. Installerte systemer er ofte isolerte fra hverandre og samarbeider sjeldent. Derimot motarbeider de i blant hverandre, siden det mangler en overordnet forvaltning av eiendommen.

Ifølge en rapport fra McKinsey går mellom 40% og 60% av verdiskapingen tapt med digitalisering, med mindre ulike vertikale systemer kan fås til å fungere sammen.

 

Hotell Fort Garry – en suksessfull digitaliseringsreise

Et godt skrekkeksempel er hotell “Fort Garry” i Canada. Hotellet ble bygget i 1913, og led av lønnsomhetsproblemer på grunn av økende energikostnader og lav ledelseseffektivitet. I tillegg til dårlig isolasjon og en komplisert planløsning og infrastruktur, hadde bygget tre separate og manuelle systemer for temperatur, luftstrøm og damp (!) I tillegg var det 14 ulike luftbehandlingssystemer. I tillegg til det høye energiforbruket førte det til mange klager fra gjestene på inneklimaet. Etter en “digital oppgradering” med et samlet eiendomssystem, sparete man energi og vedlikeholdskostnader. Gjestene styrer nå romtemperaturen som også justeres automatisk når rommene er ubebodd. I tillegg til reduserte klager fra gjestene, er tiden som kreves for eiendomsdrift redusert med 25 %.

Ta eiendommen din inn i fremtiden med Internet of things (IoT)

Tidligere har det vært utfordrende å økonomisk forsvare digitaliseringen av gamle eiendommer på grunn av høye installasjonskostnader. I dag er det veldig enkelt å installere sensorer som ikke krever noen kabelføring. 

Sensorene kan bruke radiosignaler til å kommunisere og har en batterilevetid på over 10 år. Signalene samles opp av en basestasjon som kun trenger 220 V, og plasseres der det er mobildekning. Data sendes fra basestasjonen til et datavarehus (vanligvis i skyen) hvor data fra eiendommens sensorer og systemer kan overvåkes og analyseres. Det skaper forutsetninger for en analytisk og datadrevet tilnærming til eiendomsforvaltning, og bidrar til å maksimere driftseffektiviteten, redusere energisvinn og gi økt driftsnetto. Oftest ønsker man å integrere data, analyser, arbeidsordre og alarmer med eiendomssystemene man allerede bruker. På denne måten gis de ulike vertikalene mulighet til å samarbeide og utnytte digitaliseringens fulle potensial.

Selv om fordelene med digitalisering av eiendom ofte er kjent, er mange eiendomsforvaltere og eiere avventende fordi de ser på investering i tilkoblede løsninger som en stor og kompleks investering. Dette er bekymringsfullt, ettersom digitalisering og innovasjon er helt avgjørende for at næringen skal kunne bryte trenden med økt energiforbruk og klimaavtrykket som kommer fra eiendommer.

Attentec er en uavhengig ekspert og systemintegrator av IoT-løsninger som veileder bedrifter og organisasjoner i denne digitaliseringsreisen. Med over 15 års erfaring av teknikken, hjelper vi deg med å skape forretningsverdi med teknologi. Vi har levert over 100 vellykkede IoT-prosjekter, og vi kan også hjelpe deg med å skape kundeverdi ved hjelp av IoT i en stadig mer digitalisert verden!

 

Vil du vite mer?

Vi hjelper dere med å utforme, innføre og drive IoT-løsninger på en smart og enkel måte. Kontakt oss i dag! 

IoT Kundcase

 Anders Englund

 IoT-expert och VD på Attentec AB

Jag hjälper våra kunder att förstå sina behov och tar fram effektiva lösningsförslag på deras specifika utmaningar inom IoT. Tillsammans med ett team av kompetenta kollegor sätter jag planen i verket, hela vägen från elektronik till cloud, hela vägen från produktion till recycling.

Kontakta mig för alla dina frågor om IoT, från inspiration, utvärdering av affärsmöjligheter, förstudier, säkerhet, teknik till nyckelfärdig leverans av kompletta lösningar.

Tel. +46 70-620 96 59
anders.englund@attentec.se