Ruteplanlegging med AI

Bakgrunn

Östgötatrafiken har daglig ansvar for rundt 5500 bestillingsturer på blant annet reisetjenester, medisinske turer og skoletransport i hele Östergötland. For å gjennomføre alle disse reisene på en effektiv måte, med tanke på reisendes behov og rettigheter, er det nødvendig med støtte i form av administrasjon av bestillinger og planlegging av ruter. Derfor ønsket Östgötatrafiken å undersøke og teste hvordan ny teknologi innen AI kan brukes til å forenkle og forbedre arbeidet med ruteplanlegging.

Attentec har sett nærmere på hvordan vi kan lage kostnadseffektive ruteplaner.

Løsning

Attentec formulerte og modellerte problemet som et ‘Vehicle Routing Problem with Time Windows’ (VRPTW) for å dra nytte av moderne planleggere innen AI-området automatisk planlegging.

Sammen med Östgötatrafiken ble det beskrevet et domene som definerer regler og begrensninger som en endelig plan må ta hensyn til. Løsningen bruker en ekstern kartleverandør for å estimere avstander og reisetid mellom steder. Som en planlegger deretter bruker, ved hjelp av optimaliseringsprogramvare, til iterativt å søke etter løsninger. (planer) Dette minimerer de totale kostnadene når det gjelder estimert avstand og tid.

Disse turene bestilles ofte i god tid, men det er endringer i siste øyeblikk f.eks. avbestillinger på grunn av sykdom. Ved hjelp av AI kan du ta hensyn til sene endringer og også øke muligheten for samkjøring, noe som sparer både tid og kjørelengde. – Anders Weiland, kundeansvarig i Attentec.

Teknologi

Python, PDDL, OPTIC med CPLEX och CLP, Open Source Routing Machine (OSRM)

Om bedriften

Östgötatrafiken er ansvarlig for offentlig transport i Östergötland. Selskapet planlegger linjer og rutetider med buss, tog og trikk med det mål å gi sine kunder en enkel, trygg og komfortabel reise og et godt og pålitelig alternativ til bilen.

www.ostgotatrafiken.se

Östgötatrafiken busser
Geir Jåsund
Geir Jåsund

Vil du vite mer om våre tjenester? Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt for mer informasjon!

Tel. +47 48 25 79 57
geir.jasund@attentec.no

Digital-TV og film via Internett

KUNDECASE: Get

Siden 2016 har Attentec bidratt til utviklingen av Gets streaming media-løsninger for Internett, Apple TV, Chromecast, Android og iOS.

i-BRUSH – en verdensnyhet!

KUNDECASE: Carbex

Takket være i-BRUSH, kan alle typer karbon børster overvåkes eksternt, og viktig informasjon presenteres komfortabelt og transparent på en datamaskin eller smart telefon. Kostnader for vedlikehold og uplanlagt nedetid kan dermed minimeres.

Remote Playback: “The facts. On demand.”

KUNDECASE: Consilium

Consilium produserer blant annet "svarte bokser" for skip, hvor viktige data lagres og beskyttes. Med det nye Remote Playback-systemet gir de nå kundene kontinuerlig tilgang til leveringsdata og øker sikkerheten for både mannskap og rederier.

Norrlandsvagnar Remote, fjernstyring av arbeidsvogner

KUNDCASE: Norrlandsvagnar

Sammen med Attentec utvikler selskapet "Norrlandsvagnar Remote", en tjeneste som gjør det mulig å overvåke og kontrollere et stort antall funksjoner via din datamaskin, nettbrett eller smarttelefon og optimalisere alt fra sikkerhet og driftsøkonomi til komfort og miljøansvar.